Hörsellägret

Årets läger ordnas 28.7-2.8.2025 i Pörkenäs, Jakobstad. Mer info här.
Sedan 1997 med vissa undantag har Hörseltjänst rf årligen ordnat sommarläger, även kallat hörselläger, för barn och unga med hörsevariationer i Svenskfinland.
Lägret, som tar emot deltagare upp till 17 år, är kostnadsfritt och transport ordnas till lägerplatsen som varierar från år till år. Genom åren har vi vistats på olika lägerplatser i Åbolands skärgård, Nyland, Österbotten och även Åland med jämna mellanrum.
TIdpunkten för lägret brukar vara första veckan i augusti, och föreningen siktar på att boka lägerplats och meddela datum i god tid. Hörseltjänst informationkanal är Instagram, under namnet @horselsommar
Antalet deltagare har varierat under åren lopp, dels på grund av pandemin. I mitten av 2010-talet var deltagarantalet över 35 några år i rad och efter pandemin 10-15 deltagare per år.
Under lägrets gång träffas barn och unga med hörselnedsättning helt villkorslöst, och låter var och en hitta sin egen plats på lägret. Vi spelar bordsspel, leker, diskuterar och vistas mycket utomhus. Bastu och simning är en populär återkommande grej som uppskattas mycket av deltagarna.
I slutet av veckan ordnas lägrets uppskattade disco som ger ett bra avslut på veckan. Under discokvällen delas lägerdiplom samt städdiplom ut, och lägergänget får även veta vem ens hemliga vän varit under veckan.
Hemliga vänner är något som funnits med länge och går ut på att alla ledare och deltagare får en hemlig vän som man ska skriva brev till med små ledtrådar under veckan. På discot går vi laget runt och låter alla få berätta om breven man fått under veckan samt ser om man lyckats lista ut vem den hemliga vännen är.
Lägret anordnar även en besöksdag mitt i veckan för att låta deltagarnas familjer få en inblick i hur vi har det på lägret, men även för att ta emot nyfikna familjer och kommande deltagare, det är fritt fram att besöka oss och det finns ingen nedre åldergräns för barn. På besöksdagen ordnas gemensamma aktiviteter och även en gemensam lunch.
Ledarna på lägret består till stor del av gamla lägerdeltagare, som genom sina goda erfarenheter av lägret som deltagare kan föra vidare den goda andan och skapa en trygg välkomnade miljö för nya deltagare. I ledarkåren finns ledare med kunskaper och egna erfarenheter inom hörselnedsättning och teckenspråk, samt vid behov ordnas teckenspråkstolkning.
Lägret, som har ordnats i många år, har gett både deltagare och ledare vänner och bekantskaper för livet.
